Home ЗАНИМЛИВОСТИ ОРГАНИЗАЦИЈА НА СВАДБИ – НА ШТО ТРЕБА ДЕТАЛНО ДА ОБРНЕТЕ ВНИМАНИЕ?

ОРГАНИЗАЦИЈА НА СВАДБИ – НА ШТО ТРЕБА ДЕТАЛНО ДА ОБРНЕТЕ ВНИМАНИЕ?

211
СПОДЕЛИ

За сите младенци, денот на венчавката треба да биде најсреќниот и најубавиот ден во нивниот живот до тој момент. Често, сепак, сите денови пред тоа се претвораат во денови на голем стрес и (не)организираност на сите детали, од кои не треба да се заморуваат ниту невестата, ниту младоженецот. Затоа е идеално да ангажирате професионалци за овој прилично тежок потфат, кои наместо вас, ќе организираат сè совршено. За овој ден да биде навистина неоптоварен и најубав.

невеста и момче

Не дозволувајте стресот да ја расипе романтиката резервирана за вашата свадба.

ШТО ПРЕТСТАВУВА ВСУШНОСТ ОРГАНИЗАЦИЈАТА НА СВАДБИ?
Организацијата на венчавки во последните години навистина претставува многу работи на листата „to do“, односно список на задолжителни работи што мора да се направат за тој ден да стане ден од бајките. Од создавање листа на гости, покани за свадби, избор на најдобар ресторан, сала за банкет или поромантично место каде што ќе кажете „да“, до професионален фотограф, музика, мени, избор на место за граѓанска венчавка, избор на црква или манастир за црковна свадбена церемонија. Па, за невестата најважно е да избере најубава венчаница, шминка, фризура, удобни и убави чевли. Младоженецот мора да го избере и најдобриот свечен костум. Има и цветни аранжмани и декорација на ресторани. Има милион детали, од кои секој поединечно мора да биде совршен, за вашата свадба да биде токму таква – совршена.

невеста и момче фотосеија на матка Скопје

Процесот на подготовка и организација може да биде, и обично е, многу сложен дури и за „мали“ свадби. Затоа најдобро е да пронајдете агенција или луѓе во кои од почеток имате доверба и знаење и да им оставите да ви ја организираат свадбата до најситни детали, според вашите идеи и желби, со кои сигурно ќе бидете задоволни. , и нема да се исцрпиш на денот на свадбата.и уморни веќе ќе блеснеш во полн сјај.

КОИ СЕ ВАШИТЕ ПРИОРИТЕТИ ВО ОРГАНИЗАЦИЈАТА НА СВАДБИ?
Многу е важно да си поставите приоритети кога е во прашање вашата свадба, бидејќи врз основа на нив полесно ќе носите други одлуки. И уште поважно, тоа е првиот начин да потрошите што е можно помалку енергија (и нерви) на организацијата. Но, приоритетите мора да се споделат. Не смеете да мислите дека вашата венчаница и фризура се поважни од костумот на младоженецот.

Одредувањето на буџетот за свадба е секако првиот од тие приоритетни чекори. Врз основа на него и списокот на важност на сите работи поврзани со свадбата, полесно ќе отфрлите некои ситници, кои можеби воопшто не ви се потребни или важни.

КОЛКУ ПРЕД СВАДБАТА ТРЕБА ДА ЗАПОЧНЕТЕ СО ОРГАНИЗАЦИЈАТА?
Како и за сè што е поврзано со свадби, прашањето колку долго пред свадбата да започне организацијата е многу индивидуално. Свадбата можете да ја подготвите една година однапред, а сè да завршите за еден месец, но оваа изложба не се препорачува доколку сакате помал стрес.

Пред свадбата има многу задачи, но ако се добро испланирате, можете да уживате во свадбата од соништата со гостите. Најдобро е, како вистински „гик“, да се направи список на она што треба да се направи и да се прекрсти ставка по ставка. Професионалните организатори на венчавки, меѓу другото, можат да ви понудат и календар за венчавки, според кој можете да направите се и да бидете сигурни дека не сте пропуштиле ни најмал детаљ.

А можеби листата ви изгледа предолга, но можете да ја прилагодите според вашите потреби, според тоа дали вашата свадба ќе биде мала, голема, на отворен простор, во некој одличен ресторан…

Она што мора да го ставите на списокот во секој случај е:

ОДРЕДЕТЕ ГО ДАТУМОТ НА СВАДБАТА
ОДРЕДЕТЕ ГО ЧЕСТИОТ БУЏЕТ ЗА СВАДБА
НАПРАВИ ЛИСТА НА ГОСТИ
БАРАЈТЕ РЕСТОРАН ИЛИ САЛА КОЈА ПРИМА СООДВЕТЕН БРОЈ НА ГОСТИ
ИЗБЕРЕТЕ И РЕЗЕРВИРАЈ МУЗИКАТА
ОБЕЗБЕДЕТЕ ДОКУМЕНТИ И ЗАКАЖЕТЕ СВАДБА ВО ОПШТИНАТА И ЦРКВАТА
ОРГАНИЗИРАЈ РЕСТОРАН, УКРАСУВАЊЕ НА КУЌА И АВТОМОБИЛ, БИДЕРМАЈЕР И ЦВЕЌЕ ЗА ГОДИШНИНА НА СВАДБА
ИЗБЕРЕТЕ ПРОФЕСИОНАЛЕН ФОТОГРАФ И ВИДЕОГРАФ
ИЗБЕРЕТЕ ПОКАНИ ЗА СВАДБА, СПОДЕЛИ ИЛИ ИСПРАТЕТЕ ГИ ПО ПОШТА
НАЈДЕТЕ И РЕЗЕРВИРАЈТЕ ВЕНЧЕНИК, ЧЕВЛИ И НАКИТ, КОСТУМ НА младоженецот
ДОБИЕТЕ СВЕЌИ, ЛЕН, ВИНО И ЧАША ЗА ЦРКВНА СВАДБА
ИЗБЕРЕТЕ БУРМА
РЕЗЕРВИРАЈ ЛИМУЗИНА
ИЗБЕРЕТЕ И НАРАЧАЈТЕ СВАДБЕНА ТОРТА
ПРОБИДЕТЕ СЕ ШМИНКА И ФРИЗУРА И ЗАКАЖЕТЕ ТЕРМИН ЗА ДЕНОТ НА СВАДБАТА

И додека сте на списокот за венчавки, испланирајте го вашиот меден месец. Така ќе ја продолжите радоста и уживањето и по вашата свадба од соништата.
КОГА Е ВО РЕД ДА СЕ ИЗВЕСТУВААТ СЛУЖБЕНИЦИТЕ ЗА ДЕТАЛИТЕ?
Во „нормални“ услови и околности, поканите за свадба треба да се испратат 4 до 12 месеци пред големиот ден. Доколку, пак, одлучите лично да ги доставите поканите, се препорачува тоа да го направите еден месец, до месец и половина пред свадбата. Без разлика дали ги испраќате или доставувате поканите лично, имајте на ум дека три недели пред датумот е максимумот што можете да ја продолжите испораката, па затоа треба соодветно да се организирате. Доколку праќате по редовна пошта, сметајте на неколку дена за да стигне пратката, додека со регистрираната пратка ќе добиете повратна потврда и на овој начин ќе бидете сигурни дека вашата покана е доставена.

Не заборавајте на полесниот и побрзиот начин – сè можете да направите „онлајн“. Испратете им е-маил на поканетите гости да го „зачуваат датумот“ за вашата свадба, а потоа, најмалку три месеци пред свадбата, испратете им официјална електронска покана, во која, секако, покрај сите информации поврзани со датумот, место и точно време на церемонијата ручек, да биде и барање за потврда за пристигнување.

За која варијанта и да се одлучите, направете го тоа на време, за гостите да имаат доволно време да се организираат, бидејќи, не заборавајте – и тие се трудат да бидат во најдобра форма за вашата свадба, па им треба време и да ги најдете и купете соодветен тоалет, организирајте грижа за децата или одложите некои веќе закажани обврски. Затоа, не заборавајте да ги изберете, нарачате и доставите навреме поканите за вашата свадба.

ПЛАНИРАЊЕ НА ТРОШОЦИТЕ ЗА ОРГАНИЗАЦИЈА НА СВАДБИ
За организацијата на венчавката да им донесе што помал стрес на младенците, а што повеќе радост, потребно е да се дефинира список на важни работи – од најважните до најмалку важните детали. А за да се направат што е можно повеќе ставки од списокот, треба да го пресметате приближниот буџет за свадбата. Калкулатор за трошоци можете да направите само кога „на хартија“ ќе ставите се што ви треба за вашата свадба. И тоа е многу. Затоа, на врвот на листата на приоритети, мора да го ставите она за што треба да платите и без кое свадбата би била незамислива, а на дното на оваа долга листа запишете ги работите кои навистина не ви се потребни, колку и да ги сакате.

За што треба да потрошите пари се секако ресторанот за венчавки, музика, венчаница, чевли, фризура, костум за младоженецот, свадба во црква, свадба во општина или за матичар ако дојде „на поле“, свадба. прстени, бидермаер, професионален фотограф и видеограф, покани за свадби.

Дури и ако вашата свадба е во тесен круг на гости и сте ја замислиле романтично, боси на плажа, во старата венчаница на мајка ви или баба, имате пријател кој ќе ве шминка и ќе ви ја средува косата, сепак имате да ги испланирате трошоците со партнерот, соберете ги артиклите од списокот и додајте неколку десетици евра „над“, бидејќи речиси никогаш не можеме да се откажеме од некоја ситница што воопшто не ни треба, туку ќе не направи посреќни и повеќе мирен.

КОИ СЕ НАЈВАЖНИ УЧЕСНИЦИ ВО ОРГАНИЗАЦИЈАТА НА СВАДБИ?
Кој ќе биде важен учесник во организацијата на вашата свадба, повторно зависи исклучиво од вас. Доколку дозволите вашата тетка, кума или пријателка да се „мешаат“ во организацијата, мора да бидете флексибилни и кога станува збор за „организаторите“ на венчавката од страната на вашиот партнер.

Секогаш е најдобро вие и вашиот партнер да планирате како би сакале да изгледа вашиот совршен ден или евентуално да разговарате за него со професионални планери за свадби. Родителите се важен фактор, но тие веќе си го поминаа денот. Сепак, тие, покрај младенците и кумовите, имаат многу важни улоги на вашата свадба.

Младоженецот го бира кумот, а невестата кумата. Во Србија традиционалните, стари кумови се многу важни, па родителите овде сепак можат да им предложат на младенците да размислат за тоа. Ако стариот кум „не е во оптек“, таа улога најчесто ја преземаат најдобрите пријатели на младоженецот. Заедно ќе го одредите датумот на свадбата, ќе изберете ресторан за церемонијата, ќе изберете музика и професионален фотограф.

Венчални прстени можат да купат кумовите, младоженецот, а тој нејзе, по договор и по различни обичаи. Има многу работи кои можете да ги правите заедно или одделно од списокот на организацијата на венчавките, до кои може да ве водат вашите родители или кумови.

Сепак, поважно е да знаете дека тоа е ваш ден и дека не треба да има премногу учесници во неговата организација, бидејќи на крајот треба да ги контролирате сите. Или можеби треба, ако сте таков тип на личност и не знаете како да функционирате на друг начин и не сте личност која може апсолутно се да им остави на професионални организатори на свадби.

РЕСТОРАН ЗА СВАДБИ
Ресторан за свадби треба да исполнува неколку критериуми, без разлика што тие се разликуваат од младенци до младенци. Некои двојки внимаваат првенствено на изгледот на ресторанот, додека други сметаат дека е многу важно гостите да бидат удобни, други избираат голема сала за венчавки, а некои избираат „прикриен“ поинтимен простор. Не постојат универзални критериуми, но сепак има некои насоки кои треба да ги следите доколку сакате да изберете ресторан за вашата свадба во кој ќе уживате и каде вашите гости ќе се чувствуваат одлично.

Но, првото правило кога станува збор за рестораните за венчавки е да почнете рано да ги барате, бидејќи верувајте ми, штом почнете да се распрашувате, нема да верувате колку ресторани од вашата листа на желби се веќе резервирани. Тоа е предуслов за се друго.

Земете го предвид бројот на гости, за да не се создаде голема гужва, во која никој нема да се чувствува удобно. Исто така, нема да биде добро ако изберете преголем ресторан. Сетете се како сте ја замислувале вашата совршена свадба кога сте биле мали, разговарајте со партнерот за неговите желби, па обидете се да најдете таков или сличен простор. Многу е важно при изборот на ресторан да размислите за цената и што е вклучено во него – каква храна и пијалоци се нудат, дали во цената е вклучена и декорацијата на ресторанот или е тоа посебна ставка… Има се повеќе ресторани во чија цена е вклучена понуда за постојан професионален фотограф. Размислете добро и за тоа, бидејќи ова се два многу важни услови за оваа свечена церемонија.

Музиката, сите сме свесни за неа, може да ја расипе и најдобро организираната свадба, а тоа никому не му треба, а може да го извлече максимумот од сите учесници. А искусен свадбен фотограф може да направи тој ден да изгледа како бајка и да биде совршен дури и по многу години, или, ако ви се наметне или не е врвен професионалец, може, далеку од тоа, трајно да го расипе споменот на тој ден. .
СМЕСТУВАЊЕ ЗА ВАШИТЕ ГОСТИ КОИ ДОАЃААТ ОД ДАЛЕКУ
Порано не беше така, всушност беше, но се беше организирано на поинаков начин, но денеска во склоп на свадбената организација се очекува домаќинот да организира ноќевање за гостите кои доаѓаат од далеку. Често во домовите на родителите на младенците, најблиските пријатели и соседи нема доволно простор за сместување на роднините кои од далеку доаѓаат на вашата свадба.

Ова не би требало да биде проблем денес, бидејќи во секој град во Србија има хотел, хостел, одморалиште, спа каде можете да изнајмите соби за ноќевање или две, а сега голем број специјализирани ресторани и сали за венчавки нудат одредени капацитети. за гости за ноќевање. Дури и цените се сосема прифатливи, така што трошењето не мора да биде товар за никого. Меѓутоа, кога зборуваме за расходите, пред се мора да се договорите кој плаќа за сместување, за да знаете во кој опсег на сместување барате. Воопшто не е лошо директно да прашате (ако навистина не се блиски роднини и пријатели, па инсистирате да преноќат во хотел на ваш трошок), за да избегнете можни недоразбирања и непотребна напнатост.

 

СВАДБЕН ФОТОГРАФ
Професионалниот фотограф што ќе го изберете да ја долови атмосферата на вашата свадба е еден од најважните избори кога станува збор за свадби. Добриот фотограф може да го направи она за што сите сонуваат, а тоа е да ги врати вашите спомени и да ве потсети колку прекрасно било сè на денот на вашата свадба. Од друга страна, изборот на не толку добар фотограф може да ви го уништи сето тоа.

свадбен фотограф

Доколку не познавате некој кого би избрале да ги овековечи најубавите моменти од вашата свадба, можеби овие неколку совети ќе ви помогнат при изборот на фотограф на чиј објектив му верувате:

НЕ ШТЕДЕТЕ НА ПАРИ
Изборот на фотограф за венчавки е предмет на кој дефинитивно не треба да штедите. Верувајте ми, фотографот кој знае да го препознае и овековечи секој важен момент од вашата свадба е бесценет.

ЛИКОТ НА ФОТОГРАФЕРОТ
Сепак, без разлика на неговиот професионализам, нема да биде добро ако вашите ликови „не се поклопуваат“ и немате добар однос со него. Покрај тоа што камерата може да го препознае, тензијата што може да настане не е добра ниту за вас, ниту за фотографиите на кои ќе бидете овековечени. И, не го „пукајте“ мислејќи дека вие подобро му ја знаете работата од тој. Од друга страна, фотографот може да ви помогне да се опуштите, да се насмеете и да изгледате подобро на секоја фотографија отколку што сте замислиле.

ТОЧНОСТ
Сè ќе биде полесно, и за вас и за фотографот, ако му го испратите планот на денот на вашата свадба. На овој начин фотографот ќе може подобро да организира се што му е важно за да не пропушти ниту еден од важните моменти од церемонијата.

СВАДБЕНА МУЗИКА
Свадбената музика, односно музичарите, може да ви ја уништат прославата дури и ако е организирана на најпрофесионален начин или да ја поправат дури и ако имало некои грешки во организацијата. Исто како и ресторанот за свадби, музиката треба да ја изберете и резервирате навреме. Изборот секако е ваш, а вие ќе го изберете според стилот на венчавката, според типот на музика што ја слушате, според тоа дали свадбата ќе биде голема или ќе има тип на забава. Сепак, секогаш имајте на ум дека музичарите се тие кои можат да создадат атмосфера за паметење доколку се доволно искусни да ги почувствуваат афинитетите на гостите и да испровоцираат голем дел од гостите да танцуваат по целиот подиум, дури и ако се испостави дека некои од нив лично не ви се допаѓаат.патеки кои водат до експлозија на емоции кај сите останати. Само опуштете се и дозволете ритамот и емоциите на вашите пријатели да ве носат.

Затоа што велат, за одлична свадба треба среќни младенци и добра музика.

Како и при изборот на фотограф, мора да прашате за карактерот на бендот, за да нема непријатни изненадувања – вулгарни комбинации на облека, агресивни членови на бендот и слични „изненадувања“.

Исто така, важно е да ги договорите сите детали со музичарите пред свадбата, а премиум бендовите за свадби, од кои навистина ги имаме во изобилство, максимално ќе ги почитуваат вашите желби, а вие ќе си олесните и на себе и на нив. . Затоа, сè е важно – патеката за вашиот влез, за ​​првиот танц, внесување на тортата, одлучување дали музиката ќе биде програмска или ќе им дозволите на гостите да нарачаат и песна…

Ако веќе немате одреден бенд на ум за вашата свадба, можете да побарате препорака од пријател на чиј вкус му верувате или едноставно да отидете на интернет и да „гуглате“ бендови според вашите критериуми. И после тоа препораката е ако сте во можност посетете ги, слушајте ги и гледајте ги во живо во ресторан (по можност на нечија свадба, барем на кратко, ништо необично) или во клуб, за да бидете апсолутно сигурни дека атмосферата ви одговара. И слободно прашајте се што ве интересира.

И не заборавајте дека, без разлика каква музика ќе изберете за денот на вашата свадба, треба да бидете најсреќни, искрено и опуштени, верувајте ми, тоа ќе ги израдува сите други учесници, а со вас ќе им олеснат и на преполни на подиумот.

ДЕКОРАЦИЈА ЗА СВАДБА
Дали сакате вашата свадба да зрачи со луксуз и елеганција, романтика, уникатност или некој друг стил? Која нота и да ја изберете, таа е декорацијата што ќе ја направи вашата свадба онаква каква што сакате да биде. Декорацијата на венчавката е исто толку важна како и самата свадбена церемонија.

Од цветните аранжмани на масите и специјалниот букет за свадбената трпеза, до бидермаерот, украсувањето на целата свадбена трпеза и маси за гости, до комплетното уредување на просторот, декорацијата е всушност нешто што на целата церемонија и дава важен печат и остава трага на вашата свадба. Затоа е многу важно да го испланирате во однос на сензибилитетот на вашиот и вашиот партнер или едноставно да им оставите на професионалците да го уредат целиот простор, според вашите желби и потреби, за тој посебен ден.

Не ризикувајте поради преголема желба или премалку време за детален план, украсувањето да ја претвори вашата свадба во кич? Затоа што изгледот на просторот е првото нешто на кое гостите наидуваат кога ќе дојдат на свадбата. Пред јадење, музика, цветни аранжмани, тул, балони, распоред на подароци во чинии и се што спаѓа под украс, на гостите им го даваат првиот навестување како би можела да изгледа една свадба.

Погрижете се и декорацијата на тој ден да биде совршена и дизајнот на просторот да ја раскаже вашата совршена приказна за вас. И не заборавајте дека тоа е „детаљ“ што нема да можете да го поправите откако ќе се одлучите за стил. Тоа останува трајно снимено на свадбените фотографии, но и во главите на гостите од вашата свадба.
ФРИСА И ШМИНКА
Свадбата е ден кога само најдоброто е доволно добро. Шминката и фризурата секако се најважните ставки за секоја невеста, покрај изборот на венчаница.

Затоа, бидете многу внимателни при изборот на вашата фризура и тип на шминка. Секако, сè ќе доверите на вештите раце на професионалците, но и тие без „соработка“ со вас нема да можат да ви помогнат вашиот стил целосно да се вклопи во вашата личност. И тоа е добитна комбинација кога ќе размислите каква ќе биде вашата коса и шминка тој ден.

Мора да размислите каква фризура ќе ја истакне вашата венчаница, но во секој случај фризурата треба да биде воздушна. Токму фризурата мора да направи да изгледате женствено, модерно и елегантно на денот на вашата свадба.

Кога во договор со фризерката и според изгледот и материјалот на вашата венчаница ќе одлучите дали ќе ја врзете косата во романтична пунџа, прекрасна лесна шевронена коска или ќе ја оставите слободно да падне, дали ќе имате шноли со бисери, венчиња од цвеќе или тесна ниска пунџа, не оставајте ништо на случајноста и замислете како ќе изгледа сето тоа заедно. Наместо тоа, насоката на судењето на косата. Исто како што ќе бидат на денот на свадбата.

Значи, треба да почнете да размислувате за фризурата истовремено со венчаницата. Доколку сакате некои драстични промени (должина на коса, боја, виткање, „пеглање“), тогаш уште порано, за да имате време за можни корекции доколку навистина не ви се допаѓа замислената промена.

МАТИЧАР – ГРАЃАНСКА СВАДБА
Сè што е поврзано со задолжителна граѓанска венчавка, проверете барем двапати, бидејќи не е редок случај покрај изборот на ресторан, музика, венчаница, фризура, да заборавите и на документите потребни за вашата свадба. Разгледајте ги сите детали со партнерот, кога треба да се резервира општинската свадба, какви документи ви се потребни за неа, какви документи им се потребни на кумовите. За да не погрешите, навреме прашајте дали матичарот од општината каде што се наоѓа ресторанот оди „на терен“, бидејќи можеби при планирањето на вашиот идеален ден сакате да го кажете своето судбоносно „ДА“ пред сите гости.

Матичарот од општината каде што се наоѓа ресторанот со одреден надомест доаѓа на локацијата по ваш избор.

Во секој случај, закажете навреме за општинска свадба која ви одговара, саканата локација и документацијата која ви е потребна за истата. Или едноставно побарајте на интернет „виртуелен матичар“ што го има секоја општина, кој ќе ви помогне полесно да ја соберете целата документација потребна за граѓанска венчавка.
ЦРКОВНА ЗАБАВА
Заклетвата за верност и љубов пред Бога е едно од најсветите дела во православното христијанство. За разлика од општинската венчавка, црковната венчавка, според законот, е прашање на избор или вера на младенците. Бракот и припаѓа на Светата Тајна, што подразбира сериозен пристап кон светоста на брачната заедница, која е основа и основа на семејството, односно црквата и државата. За црковна венчавка важни се два елементи – предбрачниот испит и венчавката во црква.

Младенците, како и нивните сведоци – кумови, мора да се крстат во СПЦ, а од документите потребни за закажување на венчавката, покрај крштевката, на свештеникот мора да му дадете и дел од важечките лични документи, со цел да се земат податоци. Предбрачниот испит треба да се направи три недели пред свадбата, за да може свештеникот да ја објави желбата на парот да се венча во текот на трите неделни литургии.

За датумот на венчавката ќе се договорите со свештеникот, но сепак треба да знаете дека според правилата на СПЦ има одредени денови кога бракот не е дозволен. Ова е за време на Великиот пост, во среда, петок, Велигден, Божиќ, Водици на 18 јануари, Водици на 11 септември и Водици на 27 септември.

Во минатото црковната венчавка можела да се изврши само кога младенците склучувале граѓански брак. Но, модерното време ги олабави строгите црковни прописи, па сега е можно да се каже ДА во црквата отколку во општината.

ВЕНЧЕНИК ИЛИ ВЕНЧЕНИК
Венчаници, венчаници, коктел фустани… Последниве години се помалку се изразуваат разликите меѓу нив, а вашиот избор во која комбинација ќе блеснете тој ден треба да се базира на тоа во што ќе изгледате најдобро и што ќе се чувствувате внатре удобно. Утехата не мора да трпи заради убавина, такви времиња постојат одамна.

И направете си задоволство и игра од изборот на венчаница или венчаница. Не правете стрес и нервоза од тоа, бидејќи тоа не треба да биде „венчаница“.

Последниве години во Србија се отворени фантастични салони за венчаници, кои, секако, одамна ги надминаа само големиот избор на најубави венчаници, велови и накит со венчаница, но го „покриваат“ секој детал што потребите на младата личност.

Затоа, размислете како би сакале да изгледате тој ден и обратете се кај професионалци за помош или совет. Но, не заборавајте дека тоа е ваш ден и ќе бидете најсреќни ако ништо не ве кочи. И само вие ќе можете да го изберете тоа за себе.
СВАДБА
Изборот на костум за свадба одамна е голем предизвик, со оглед на тоа што е многу важен ден во животот на секој маж. Можете да бидете екстравагантни, елегантни, посебни, можете да изберете одело што одговара на венчаницата на невестата и сите детали од свадбата. Со или без вратоврска.

Сепак, изборот на венчален костум не е помалку важен за младоженецот од изборот на венчаница на невестата. Ако не припаѓате на типот што ја следи модата, па не знаете кој избор на манжетни е шик сега, дали елекот под јакна е сè уште во мода, која боја на костум најдобро би одговарала со тонот на вашата кожа, без разлика дали смокингите се сè уште популарни – па дури и тоа денес лесно се решава. Како и за се, така и за оваа ставка која ви е важна, можете да изберете професионалец и целосно да му препуштите или, пак, само да слушнете и да земете предвид некои негови совети.

Најважно е да се чувствувате опуштено и „себе“ во вашиот венчален костум. Каков модел и да одберете, мора да биде совршено скроен, а не како да сте го „позајмиле од вашиот постар брат“. Важно е судбоносното ДА да се каже со стил, но уште поважно е да се каже со насмевка.

И насмевката нема да го напушти вашето лице ако вашиот венчален костум не ве стегнува, лути или не ве попречува на кој било начин.

ПОДАРОЦИ ЗА ВАШИТЕ ГОСТИ
Младенците во Србија одамна разбрале дека среќата е во давање, а последниве неколку години особено внимаваат што ќе им подарат на гостите на нивната свадба. Посебен знак на внимание е за гостите, кога во чинијата или до неа ќе најдат убаво завиткан детал. Не поради самиот подарок, туку поради чувството на благодарност.

Печатено, јадење, рачно изработено, необично, единствено важно е подарокот да ве претставува. Можете да ги направите сами доколку немате голем број гости на свадбата и ако ви ги „смири нервите“ пред свадбата, а можете и да ги нарачате, бидејќи изборот на подароци за вашите гости е огромен. Од уникатни чоколади, джинджифилово, до духовити кои ќе внесат насмевка на лицата на вашите гости и ќе ја направат вашата свадба посебен спомен за нив.

ОРГАНИЗАТОРИ НА СВАДБИ
Долг е списокот на сите работи што треба да се пополнат за вашата свадба да биде навистина совршена. Можете да најдете посебен професионалец за секој предмет, но секако е уште подобра опција да ангажирате професионални планери, односно организатори на свадби и да им го оставите секој детал на нив. Нема да дозволат ниту еден детал да влијае на вашето расположение и ќе подготват се однапред и ќе реагираат навреме и правилно во секоја ситуација.

Има милион работи на кои треба да размислите кога организирате сопствена свадба, но нема потреба сето тоа да го правите сами. Списокот со вашите желби дајте му го на стручниот тим за организирање на свадбата и тој ден ќе бидете во најдобра можна форма, со убава и искрена насмевка, лишени од сиот стрес што доаѓа со долгиот список на обврски за секоја свадба. . Твојот нека биде посебен!