Home ЗАНИМЛИВОСТИ Значењето на традиционалните велигденски бои

Значењето на традиционалните велигденски бои

148
СПОДЕЛИ

Велигденските празници се едни од најубавите празници во текот на целата година.Боите кои ги фапцаме јајцата за овој празник имаат симболично значење.

Црвената боја има огромно значење за самиот ден затоа што таа е симбол на крвта на Христа и Неговата жртва за човештвото.Затоа е и најзастепена за украсување за време на Велигден.

Белата боја е симбол на велигденскиот крин,таа претставува симбол на чистота и невиност.

Зелената боја е бојата на вечниот живот,бојата на раѓањето и обновување.

Виолетовата боја се верува дека е боја на постот која е симбол на покајание,смирение и меланхолија. Се верува дека таа боја служи да не потсети за  страдањата на Исус.

Жолтата и златната боја се бои кои ја претставуваат сончевата светлина.Златмата боја претставува радост,победа и триумф, како триумфот на воскресението над смртта.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/lifeadvi/portalmk.com/wp-content/themes/Newsmag/includes/wp_booster/td_block.php on line 997