Home ЗДРАВЈЕ И УБАВИНА Што треба да знаеме за антибиотиците?

Што треба да знаеме за антибиотиците?

81
СПОДЕЛИ

Докажано е дека антибиотикот е едно од најважните пронајдоци во медицината. Со антибиотик се третираат различни заболувања од најраната возраст кај еден човек.

Но за жал се почесто се случува да се злоупотребува и луѓето да ги земаат на своја рака.

Пред да ги користите добро е да се знае дека

  • Антибиотиците претеќно дечуваат на бактерии, а не на вируси.
  • Пеголемата и честата употреба може да создаде отпорнос кон антибиотици, а во исто време негативно влијае на имунитетот.
  • При користење дијареата е чест одговор на организмот којшто прима антибиотик. Се јавува кај 30% од случаите пти користење, во зависност од видот на антибиотикот и времетраење на терапијата.
  • Пробиотикот е задолжен при употреба на антибиотик и треба да се земе уште првиот ден .
  • При земањето на пробиотикот препорачливо е да се зема неколку часа пред или после антибиотската терапија.