Home ЗДРАВЈЕ И УБАВИНА Храна која ќе ви помагне додека имате запек

Храна која ќе ви помагне додека имате запек

86
СПОДЕЛИ

Тешкото празнење на цревата односно запекот може да биде предизвикан од различни причини но најчесто тоа го предизвикува храната што ја конзумираме во текот на денот.

Доколку често имате запек докторите препорачиваат редовно да конзумирање на следниве јадење,затоа што тие го стимулираат дигестивниот систем.

Суви сливи

Тие се познат лек против запек затоа што во нив има големо количество на влакна и соединение сорбитол кое помага да омекнува столицата.

Грозје

Освен голем измор на влакна грозјето содржи големо количество на вода која е одлична комбинација во случај на запек.

Кафе

Кафето е одличен избор затоа што кофеинот ја зголемува гастроинтестиналната подвижност,односно контракциите во мускулите во стомакот.

Киви

Кивите содржат ензим актинидан,кој помага во дигестивниот процес.