Home ЗДРАВЈЕ И УБАВИНА Докторите апелираат: „Поради коронавирусот држете се подалеку од цигарите“

Докторите апелираат: „Поради коронавирусот држете се подалеку од цигарите“

277
СПОДЕЛИ

Проф. д-р Фусун Онер Ејубоглу кој е член на Научниот одбор на Министерството за здравство во Турција изјави дека пушењето значително ја нарушува одбраната на белите дробови, и доколку заразиме од коронавирусот потешко се лекува кај пушачите.

Корона вирусот потешко го минат пациентите со астма и пушачите и вирусот пред се најтешко го минат пациентите кои се на возраст над 60 години.

85 проценти од случаите го преживуваат како обичен грип додека на 15 отсто им е потрена хоспитализација.