Home ЗДРАВЈЕ И УБАВИНА Еден знак на вашето лице кој сигурно го занемарувате може да биде...

Еден знак на вашето лице кој сигурно го занемарувате може да биде симптом за рак на белите дробови

284
СПОДЕЛИ

Се почесто луѓето се здобиваат со оваа кобна болест од која нема спас.Кај овој вид на рак односно кај ракот на белите дробови не постојат симптоми кои би ве натерале на посериозен преглед.

Најчесто како и кај другите видови на тумоти и рак симптомите започнуваат кога болеста ќе е во поодмината фаза .

Ракот на белите дробови во последните неколку години стана најчест рак во светот.Затоа е многу битно да препознаете нешто што е можеби за некому е небитно и не му се дава од големо значење но токму тие мали нешта се важните и сокриени симптоми за болеста .

Како најпрво ќе ви дадеме неколку знаци со кои ќе ви укажеме дека лесно е да го забележите но 90 % од сите нас ќе го занемерат.Станува збор за знак на нашет лице.

Надуеноста на нашето лице не секогаш е од алергиска реакција или ненаспаност,мамурлок и слично.Горната вена кај нашето лице е главен венски носител на горната половина од нашето тело и поради нејзина опструкција можеби да се појави надуеност на нашето лице.

До опструкција на работата на оваа вена доаѓа кога ракот на белите дробови почнува нагло да расте во нејзина близина па така започнува да ја притиска или пак да се шири во лимфните јазли кои се блиску до неа.

Надуеноста не секогаш се појавува на лицето таа може да се појави и во пределот на вратот.

Ќе ви наведеме уште неколкѕ рани знаци кои не смеете да ги занемарувате никогаш.

Еден од нив се промената на прстите односно прстите ќе почнат да отекуваат и да стануваат поголеми и тешки за движење.Посебно наутро.Тоа е еден знак кој значи дека недостасува кислорот во крфта и дека ракот почнал да се развива на белите дробови.

Друг и исто така значаен симптом е наглото губење на апетитот,нагло губење на вашите килограми или пак проблем при џвакање и голтање.