Home ЗДРАВЈЕ И УБАВИНА Обожувате да си дремнувате попладне? Тоа можеби и не е добра идеја,...

Обожувате да си дремнувате попладне? Тоа можеби и не е добра идеја, а еве и зошто

134
СПОДЕЛИ

Луѓето кои имаат вообичаено работно време немаат време за попладневен одмор и сон.

Но, доколку рано станувате и за време на викенд многумина од нас практикуваат да си дремнат во време од попладневите часеви.

Но експертите велат дека многумина од нас со тоа и не си прават баш добро.Зошто е тоа така?

Затоа што :

“Попладневната дремка која трае подолго од половина час и не е баш нај добра идеја”, тврди германскиот експерт за проблеми со спиењето, д-р Ханс Гунтер Вис. Телото за тој час запаѓа во т.н. РЕМ-фаза за време од спиењето, која е позната и како “сон во кој се сонува”, од кој повеќе од 70 отсто се будиме со чудно чувство.

Исто така попладневиот сон има и уште еден недостаток а тоа е што после сонот се губи од вредноста и квалитетот од сонот во текот на ноќта .

Поради тоа причина германскиот експерт советува да не спиете попладне или пак доколку сепак морате или пак сакате ,тоа да не биде после 15 часот и не подолго од половина час и да се напомене дека овој совет не се однесува за децата.